Jste zde

Domů » Severní Kréta

Dovolená v Bali, 1. část

Přístav a pláž v letovisku Bali na Krétě
Autor: m a g i e

Bali, které se nachází mezi městy Rethymnon a Heraklion, je krásné přímořské letovisko na řeckém ostrově Kréta.

V posledních dvou až třech desetiletích se rychle rozrostlo a stalo se oblíbeným místem pro rodinnou dovolenou, a to především díky krásným plážím.

Na rozdíl od mnoha jiných letovisek na severním pobřeží Kréty, kde se nacházejí hlučné bary a diskotéky, je ale v noci poměrně klidné.

Nezaměňujte ale toto krétské letovisko se stejnojmenným ostrovem v Indonésii.

Někteří lidé si totiž zarezervovali ubytování v Bali přes internet a po příjezdu na ostrov se ukázalo, že rezervovaný pokoj je víc než 10.000 km daleko od Kréty.

Název tohoto krétského místa zřejmě pochází z tureckého jazyka, a znamená v turečtině "med". Je tak pravděpodobné, že v době turecké okupace zde byla oblast výborného medu.

Pobřeží kolem Bali je rozeklané a řídce osídlené, malé letovisko s písečnými plážemi obklopují strmě stoupající hory. Hotely a apartmány se táhnou kolem přístavu až k horám. Mnohé z nich mají krásný výhled na zátoku.

Vlastní centrum letoviska se nachází v zátoce, která je chráněna betonovým molem. Tady se na sebe "mačkají" taverny a celá řada domků k pronajmutí před rybářskými loďkami, ale celkově to tu působí přece jen poněkud původněji než v jiných krétských pobřežních obcích.

Z charakteru původní rybářské vesnice toho totiž moc nezůstalo, i když na místní rybáře zde stále narazíte. Kolem malého přístavu je několik pláží, a nabízejí se zde také vodní sporty jako je surfování nebo vodní lyžování.

Pláže kolem letoviska jsou různé - písečné, s drobnými oblázky i s většími kameny. Jsou skvělým místem pro odpočinek na dovolené od každodenního stresu.

Především tři malé, ale moc hezké pláže nedaleko centra jsou zaplněné nejen o hlavní letní sezóně mnoha turisty. Hlavní pláž se rozkládá přímo u letoviska, zasazená v zátoce.

Idylický úsek pláže je ideální pro rodiny s dětmi a milovníky vodních sportů. Díky skalám, které vyčnívají vlevo a vpravo do moře, je tak vlnobití daleko od pláže. I malé děti si tak mohou bezpečně hrát v mělké a průzračné vodě.

Promenáda poblíž nabízí celou řadu barů, restaurací a taveren, kde je dobře postaráno o kulinářskou a hudební zábavu s tradičními krétskými pokrmy. Na pláži si můžete pronajmout lehátka a slunečníky.

Příjemným překvapením je zvláštní tlačítko na některých slunečnících, díky kterému si můžete objednat chlazené nápoje a občerstvení přímo na pláž.

Místo

Přístav v Bali, Kréta 35° 24' 52.1244" N, 24° 47' 2.1768" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku